Saturday, October 19, 2013

صمد بهرنگی، نویسنده ایرانی

 
 
صمد_بهرنگی (زاده ۲ تیر ۱۳۱۸ تبریز - درگذشت ۹ شهریور ۱۳۴۷ تبریز)، معروف به بهرنگ، داستان‌ نویس، محقق، مترجم، و شاعر چپ ایرانی بود. معروف‌ ترین اثر او داستان «ماهی سیاه کوچولو» است.
صمد در ۱۳۱۸ در محلهٔ چرنداب شهر
تبریز به دنیا آمد. پدرش زهتاب بود. پس از تحصیلات ابتدایی و دبیرستان در مهر ۱۳۳۴ به دانشسرای مقدماتی پسران تب...ریز رفت که در خرداد ۱۳۳۶ از آنجا فارغ‌ التحصیل شد. از مهر همان سال آموزگار شد و تا پایان عمر در آذرشهر، ممقان، قاضی جهان، گوگان، و آخی جهان در استان آذربایجان شرقی که آن زمان روستا بودند تدریس کرد.
بهرنگی در ۱۳۳۹ اولین داستان منتشر شده‌ اش به نام عادت را نوشت. که با
تلخون در ۱۳۴۰، بی‌ نام در ۱۳۴۲، و داستان‌ های دیگر ادامه یافت. او ترجمه‌ هایی نیز از انگلیسی و ترکی استانبولی به فارسی و از فارسی به ترکی آذربایجانی (از جمله ترجمهٔ شعرهایی از مهدی اخوان_ثالث، احمد شاملو، فروغ_فرخزاد، و نیما یوشیج) انجام داد. تحقیقاتی نیز در جمع‌ آوری فولکلور آذربایجان و نیز در مسائل تربیتی از او منتشر شده‌ است.
بهرنگی در شهریور ۱۳۴۷ (در سن ۲۹ سالگی) در رود ارس و در ساحل روستای شام‌ کوانیک یا کاوانی غرق شد و جسدش را چند روز بعد در ۱۲ شهریور در نزدیکی پاسگاه شتربان در چند کیلومتری محل غرق شدنش از آب گرفتند. پیکرش در گورستان امامیهٔ تبریز دفن شده‌ است.
دو نظریه دربارهٔ مرگ بهرنگی وجود دارد. از روزهای اول پس از مرگ او، در علل مرگ او هم در رسانه‌ ها و هم به شکل شایعه بحث‌ هایی وجود داشته‌ است مبنی بر کشته شدن او به دستورِ و به دستِ عوامل حکومت پهلوی. اما نظریهٔ دیگر این است که وی به علت بلد نبودن شنا در ارس غرق شده‌ است.
تنها کسی که معلوم شده‌ است در زمان مرگ یا نزدیک به آن زمان، همراه بهرنگی بوده‌ است شخصی به نام حمزه فراهتی است که بهرنگی همراه او به سفری که از آن باز نگشت رفته بود. اسد بهرنگی، که گفته‌ است فراهتی را دو ماه بعد در خانهٔ بهروز دولت‌ آبادی دیده‌ است، از قول او گفته‌است: «من این طرف بودم و صمد آن طرف‌ تر. یک دفعه دیدم کمک می‌ خواهد. هر چه کردم نتوانستم کاری بکنم»
برخی آثار صمد بهرنگی با نام مستعار چاپ شده‌ است. از جملهٔ نام‌های مستعار وی می‌ توان به «ص. قارانقوش»، «چنگیز مرآتی»، «صاد»، «داریوش نواب‌ مراغی»، «بهرنگ»، «بابک بهرامی»، «ص. آدام»، و «آدی باتمیش» اشاره کرد.
[عکس: بازسازی صحنهء مرگ صمد بهرنگی (کاری از آزاده اخلاقی

No comments:

Post a Comment